Ekşili Pilav

İhsangazi ekşili pilavı, bir çeşit bulgur pilavıdır.

Malzemeleri siyez bulguru, kuru soğan, yeşil biber, ayçiçek yağı, tereyağı, su, salça (domates ve biber salçası karışımı), ekşi ayran ya da yoğurt, tuz, pul biber, kuru nanedir. Yeşillik olarak maydanoz, dereotu, ebe gümeci, taze ısırgan otu, yeşil soğan, taze nane, yeşilbiber yaprağı, asma yaprağı kullanılır.

Kastamonu’nun meşhur ekşili pilavının içindeki en önemli malzeme, Kastamonu’ya has siyez bulgurudur. Siyez bulguru, genetiği değişmemiş, 2n=14 kromozom yapısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinir. 10 bin yıl önce keşfedilmiştir. Dağlık alanda yetişen siyez bulguruna, bir bakıma buğdayın atası diyebiliriz. Siyez bulguru halen doğal yöntemlerle İhsangazi ilçemizde üretilmektedir.

İçinde 10 bin yıllık buğdayın yanında dereotu, maydanoz, nane, ısırgan, ebe gümeci gibi bitkilerin bulunduğu Ekşili Pilav 17.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.