MUHTARLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
(Mezarlıklar Şefliği)
Kastamonu Belediyesi sınırları içinde, cenaze ve defin işlemleri, Muhtarlık İşleri Müdürlüğüne bağlı Mezarlıklar Şefliği tarafından yapılmaktadır. Mezarlıklar Şefliği; Belediye Tabiplikleri, Hastane ve diğer Sağlık Kuruluşları, Adli Tıp ve Savcılık tarafından ‘gömme izin kağıdı’ düzenlenerek sevk edilen veya vatandaşlar tarafından ‘ölüm belgesi kağıdı’ ile başvurusu yapılan cenazelerin cenaze ve defin işlemlerinin yapılarak kaldırılması görevini yürütmektedir. Kastamonu Belediyesine ait mezarlıklar dışında defin yapılamaz. Kastamonu Belediyesi sınırları içinde cenazelerle ilgili tüm faaliyetler Belediyeye verilmiştir. Yasalarla bildirimi zorunlu tutulan bulaşıcı hastalıklardan ölenlerin durumları defin muamelesi yapılırken Mezarlıklar Şefliğine bildirilir. Bu hastalıklardan ölenler için gerekli tedbirlerin (İlaçlama, kireçleme vb.) alınması sağlanır.
CENAZE OLDUĞU ANDA YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER
1 – Ölüm olayı normal nedenlerle evde meydana gelmiş ise; Ölen kişiye ait nüfus cüzdanının aslı ile ölen kişinin nüfus cüzdanının bulunmaması durumunda ölen kişinin yakınlarından ölen kişinin adı soyadı ve T.C. Kimlik numarasının yazılı beyanı ile merkez toplum sağlığı merkezine başvuru yaparak ölüm belgesi alınır.
2- Ölüm olayı normal nedenlerle mesai saatleri dışında evde meydana gelmiş ise; Ölen kişiye ait nüfus cüzdanının aslı ile ölen kişinin nüfus cüzdanının bulunmaması durumunda ölen kişinin yakınlarından ölen kişinin adı soyadı ve T.C. Kimlik numarasının yazılı beyanı ile ölüm bildirim sistemi (ÖBS) nöbet listesindeki nöbetçi doktora başvuru yapılarak ölüm belgesi alınır.
3 – Ölüm olayı normal nedenlerle hastanede meydana gelmiş ise; Hastanenin düzenleyeceği ölüm belgesi alınır.
4 – Adli Tıp Morgunda bulunan cenazeler için yapılacak işlemler: Adli Tıp Kurumunun düzenleyeceği ölüm belgesi alınır.
5 – Yurt dışından gelen cenazeler için: Havalimanı doktorunun düzenleyeceği Defin raporu alınır.
Cenaze Defin İşlemleri Nasıl Yapılır:
Belediye Tabipliklerinden, Hastane ve diğer sağlık kuruluşlarından, Adli Tıp veya Savcılık tarafından düzenlenen “Ölüm Belgesi”, Hava limanları doktorlarından alman “Defin Raporu” ile Mezarlıklar Şefliğine müracaat edilir. Mezar yeri bulunmayan cenazeler için Mezarlıklar Şefliği görevlileri tarafından müsait olan yerden mezar yeri tespiti yapılır. Cenaze yakını vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda cenazenin evden, hastaneden, havalimanından alınması, cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, istenilen camiye nakledilmesi, cenazenin camiden mezarlığa nakledilmesi, mezar yeri ve mezar yerinin usulüne uygun şekilde kazılması ve hazırlanması, mezar beton levhası(mezar tahtası yerine), kurum personeli tarafından yerine getirilir. Cenaze anında yapılan bu hizmetler(mezar yeri hariç) tamamen ÜCRETSİZDİR.
Cenaze iş ve işlemleri sırasında veya sonrasında vatandaşlarımızın, gelenek ve örfümüze yanlış olarak yerleşmiş olan bahşiş, ıskat veya helallik adı altında personelimize(Kazıcılar, gassaller, şoförler, mezarlık bekçileri)ödeme yapmamaları, kurumumuzun daha verimli hizmet sunmasını sağlayacaktır.
MEZARLIK TAHSİS ÜCRETİ (KDV. DAHİL)
Tek Kişilik Mezar Yeri 750.00 TL.
Çocuk Mezarı 450.00 TL.
Aile Mezarlığı m2 (Ödeme İşlemi 3 Eşit Taksitte Yapılır) 250.00 TL.
Fakir veya kimsesizlerin cenaze işlemlerinde fakirliğinin tespiti ile ilgili olarak cenaze yakınlarının yazılı beyanları esas alınmak suretiyle ücret talep edilmez.