Belediye Başkanımız Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu’nun Dünya Çölleşme Ve Kuraklıkla Mücadele Günü Mesajı

Dünyamızda meydana gelen ve her geçen gün etkisini daha da hissettiren çölleşme; insanlığın refahını ve geleceğini tehdit eden, ekonomik, sosyal ve çevresel bakımdan önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bütün ülkeleri için büyük bir problem teşkil eden çölleşme ve kuraklık kapsamında çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu vesileyle Birleşmiş Milletler tarafından 1994 yılında alınan kararla 17 Haziran tarihi ‘’Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’’ olarak ilan edilmiştir.

Çölleşme, su kaynaklarının verimli ve geleceğe dönük kullanılmaması, iklim değişikliği sonucu yağışların azalması ve topraktaki besin maddelerini azaltan sürdürülebilir olmayan tarım, madencilik, aşırı otlama, ormansızlaştırma vb. insan faaliyetleri ile arazilerin sürekli olarak bozulması sonucu meydana gelir.

Çölleşme ve kuraklık doğayı, nüfusu, ekonomiyi ve insan sağlığını birçok yönden etkisi altına almaktadır. Kuraklık sonucu su seviyelerinde yaşanan aşırı düşüşle hayvan popülasyonlarının azalması, sulamanın yapılamamasıyla verimli tarımın gerçekleşememesi bunun akabinde besin kaynaklarının yeteri düzeyde karşılanamaması hem besin yetersizliğinden hem de su kıtlığından kaynaklanan hastalıkların meydana gelmesi gibi insanlık için hayati öneme sahip sorunlar doğurmaktadır.

Bu nedenlerden ötürü biyolojik çeşitlilik, bilinçli ve verimli tarım, gıda yeterliliği, sosyo-ekonomik istikrar ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde ciddi ölçüde devlet politikaları üretilmeli ve bu politikalar büyük bir istikrarla uygulanmalıdır. Bizler biliyoruz ki toprağı yaşatmak geleceği ve insanlığı yaşatmaktır. Bu bilinçle Kastamonu Belediyesi olarak çevresel yürüttüğümüz her faaliyetle su kaynaklarımızı verimli kullanıyor, halkımızı verimli ve sürdürülebilir tarım konusunda bilinçlendirip buna teşvik ediyor, kurak alanlarımızı ağaçlandırıyoruz.

17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde farkındalık yaratarak sevgili Kastamonulu hemşerilerimizin ve tüm milletimizin bireysel duyarlılığa sahip olmasını diliyor, herkese sağlıklı yarınlar temenni ediyorum.