Başkanımız Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu’nun Açıksöz Gazetesi’nin Kuruluş Yıl Dönümü Mesajı
Türk milletinin İstiklâl Mücadelesi’nde zafere ulaşılmasında birden çok etken rol oynamıştır. Bunun başında Türk halkının azim ve kararlılığı, yılmaz, yıkılmaz birliği vardır. Ancak bu birlik ve beraberliğin oluşmasında büyük rol oynayan halkın bilgilendirilip, aydınlatılmasında Türk Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatanların haklı olduğunu, bunların vatan ve milletin istiklâli için çalıştıklarını, bu davanın madden ve mânen desteklenmesi gerektiğini Türk halkına anlatmak için kolları sıvayan kalem ehli aydınlar olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları devrin aydın isimlerinin de desteğini alarak yollarına daha güçlü şekilde devam etmişlerdir.
Bilindiği üzere Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye kitle iletişim araçlarından yoksundu. Radyo ve televizyondan faydalanarak, bu mücadelenin kahraman ve fedakâr Türk halkına duyurulması mümkün değildi. Bu iş ancak basın yolu ile yapılabilirdi. Türk kamuoyunun oluşmasında Anadolu’da yayınlanan gazetelerin büyük oranda etkisi olmuştur. Bunların başında da Kastamonu halkının milli mücadeleden haberdar olması sonucu azim ve kararlılıkla harekete geçip 15 Haziran 1919’da yayın hayatına başladıkları, milli mücadele konusunda halkı aydınlatan ve bu hareketi desteklemekten başka bir amacı bulunmayan, Kastamonu ve çevresinde “Millî Mücadele’nin Sesi” olarak adlandırılan “Açıksöz Gazetesi” gelmektedir.
Açıksöz Gazetesi’nin yapmış olduğu görev son derece büyüktür. Günümüzde basın ve yayın organlarının kamuoyunda ne kadar etkili olduklarını biliyoruz. İşte Kurtuluş Savaşı döneminde kamuoyunu etkileyecek tek araç Anadolu’nun çeşitli yerlerinde çıkarılan gazetelerdir. Kuzey Batı Anadolu’da ise bu yüce görevi Açıksöz Gazetesi yerine getirmiştir.
Kastamonu Lisesini yeni bitiren üç genç Hüsnü Açıksöz, Ahmed Hamdi Çelen ve Tahir Karauğuz tarafından kurulan Açıksöz Gazetesi’nin 102. yıl dönümünü gururla kutluyor, tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyorum.