haberler

Başkanımız Galip Vidinlioğlu’nun 5 Haziran Çevre Günü ve 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası Mesajı

Günümüzde, tüm dünyanın ortak problemi olan çevre kirliliğinin olumsuz sonuçlarını her gün tecrübe etmekteyiz. İnsanlar, çağlar boyunca yaşam koşullarını geliştirme çabası ile hem doğaya zarar vermiş hem de bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde çevre kirliliğinin artmasına sebep olmuştur.

Çevre kirliğinin bugünkü boyutuna gelme nedeni insanlar olduğu gibi yine bu kirliliğin önüne geçecek olan da insanlardır. Bu nedenle çevre temizliği konusunda her birey üzerine düşeni yapmalıdır. Çevre sağlığı konularında duyarlı olmak doğadaki tüm canlıların geleceğine katkı sağlamanın en önemli koşullarından biridir.

Aşırı üretim ve aşırı tüketimin doğal bir sonucu olarak karbon ayak izi ve su ayak izi tehlikesi her geçen gün büyümektedir. Küresel ısınma tehdidi altındaki dünyamızın doğal ve çevresel kaynaklarındaki bozulmaların en üst düzeyde olacağı varsayılan bu süreçte; uluslararası toplumun, sosyal, ekonomik, çevresel ve politik alanda pek çok radikal kararlar almak ve küresel düzenlemeler yapmak durumunda kalacağı aşikârdır. Atık su sorununun çözümü, plastik cam ve metal materyallerin geri dönüşümü, karbon salınımının azaltılması gibi birçok konuda tüm dünya ülkeleri politikalarını geliştirmeli ve büyük bir istikrarla uygulamalıdır.

Bizler Kastamonu Belediyesi olarak yenilenebilir, sürdürülebilir ve geleceğe aktarılabilir bir dünya için izlenilen politikaların daima yanında oluyor, uygulanabilirliği için gerekli çalışmaları yürütmek adına adımlar atıyoruz. 2020 yılında başladığımız ambalaj atıklarından, bitkisel yağ atıklarına, madeni yağ atığından, ömrünü tamamlamış lastik, pil, mobil atık ve kullanılmış giysilere kadar birçok alanda geri dönüşüm çalışmalarını yürütmeye başladık.

Bu çalışmaların devamlılığını ve sürekliliğini sağlamak amacıyla okullarımızda ve mahallelerimizde geri dönüşüme teşvik kampanyaları yürüttük. Bitkisel atık toplama kapsamında belediyemize 5 litre atık yağ getirene 1 litre bulaşık deterjanı kampanyası sayesinde kilolarca atık yağ toplamayı başardık. Aynı şekilde ilk ve ortaöğretim okullarını kapsayan ödüllü atık pil toplama kampanyası ile de 1.55 ton atık pil topladık. Bizler çevremizin, denizlerimizin, ormanımızın, havamızın kıymetini bilen, seven, koruyan ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürmeyi hedefleyen belediyecilik anlayışımızla gurur duyuyoruz. Ayrıca yaptığımız geri dönüşümlerin bugünümüzün ekonomisine, yarınlarımızın ise tertemiz dünyasına yatırım olduğunun bilincindeyiz. Kirletilmemiş ve bozulmamış bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillere de temiz bir çevre bırakabilmek belediyelerimizin de en önemli görevidir.

Bu konuda, resmi politikalarının yanında toplumumuzda yaşayan her bireyin kendince tedbirler alması ve bu konuda duyarlı davranması çok önemlidir. Bunun için atılacak ilk önemli adım, sizlerin de evlerinizde geri dönüşüme ve atıkları ayrıştırmaya özen göstermenizdir. Çevreyi koruyup kolladığımız, geri dönüşüm konusunda hassas davrandığımız gibi, çevre kirliliğine neden olacak davranışları sergileyenleri uyarmak da insani bir görevdir. Nefes aldığımız havanın, içtiğimiz suların, yaşadığımız çevrenin temiz olmasının yolu, çevre kirliliğine engel olmaktan geçer.

Ağacının yeşiliyle, suyunun mavisiyle, gökyüzünün beyazlığıyla bir cennet olan dünyamızı sevip, korumak, bu emaneti daha fazla kirletmeden ve oluşturduğumuz tahribatı gidermeye yönelik adımlar atarak gelecek kuşaklara aktarmayı umut ediyorum. Başta Kastamonulu hemşerilerimi ve toplumumuzdaki her bireyi 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası’nda farkındalığa davet ediyor, herkes için güzel bir gelecek diliyorum.