Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu: “Kastamonu Öyle Bir Yerdir Ki Bu Ülkenin Mayasıdır”
KASTAMONU GASTRONOMİ FESTİVALİ ‘GELENEĞE SAYGI, GELECEĞE MİRAS’ TEMASI İLE BAŞLADI
Belediye Başkanımız Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, bu yıl ilk defa düzenlenen Kastamonu Gastronomi Festivali’nin açılış programına katıldı.
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) öncülüğünde Kastamonu Valiliği ve Belediye Başkanlığımızın da destekleri ile Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Kastamonu Gastronomi Festivali’ne (KASTROFEST) Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu eşi İlknur Vidinlioğlu ile birlikte katıldı.
Cumhuriyet Meydanı’ndan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’ne gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başlayan festival programının açılışında konuşan Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu konuşmasında şunları ifade etti: “Hepiniz ilk defa düzenlediğimiz gastronomi festivaline hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Geçen hafta iki tane etkinlik bir aradaydı. Hem coğrafi işaretli ürünler zirvesi Ankara’da hem de İstanbul’da Kastamonu Günleri. Biz bu konuda iddialı bir iliz. Özellikle coğrafi işaretli ürünler konusunda Türkiye’nin ilk üç ilinden bir tanesiyiz. Öyle zannediyorum ki bu hızla da devam edersek zirveyi de zorlayacağız. Çünkü o kadar çok ürünümüz, o kadar çok değerimiz var ki biz bunları da mutlaka ama mutlaka coğrafi işaret alarak patentlerini alacağız. İstanbul’daki Kastamonu Günlerine gittiğimde ‘Sayın Başkanım Hoş Geldin’ dediler. Ben de şaire atıfta bulunarak ‘Üsküdar’dan öte lo kimin yurdu’ diyor ya ben de dedim ki: ‘Ben hoş geldim ama siz de hoş geldiniz. Bu topraklar Kastamonu’nun ta kendisiydi.’ Kastamonu, orada da ifade etmiştim, sadece Kastamonu değildir. Kastamonu, Kastamonu’nun çok daha ötesinde bir yerdir. Hiç işgal görmediği halde İstiklal Madalyalı İnebolu’muz var. Şerife Bacı’mız var. Halime Çavuş’umuz var. Rahime Kaptan’ımız var. Nasrullah Meydanı’mız var İstiklal Marşı’nın okunduğu. Mehmet Akif’in hutbeyi verdiği yerdir. Dolayısıyla cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerdir Kastamonu. Kastamonu öyle bir yerdir ki bu ülkenin mayasıdır. Bizi geçmişte buluşturandır. Bugün bir araya getirendir ve geleceğe taşıyan yerdir Kastamonu. Geçmişte birliği, halde birliği, idealde ve ülküde birliği gerçekleştirmemizi sağlayacak yerdir Kastamonu. O yüzden ‘Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras’ teması da çok önemli. Onun için Kastamonu, Kastamonu’nun çok daha ötesinde bir yerdir. Kastamonu’ya sahip çıkmalıyız. Kastamonu’nun değerlerine sahip çıkmalıyız. İlk günden beri de hep söylediğimiz bu işi hep birlikte başaracağız. Başaracağız. Başaracağız. Bunun başka çaresi yok. Çünkü ülkenin de bize ihtiyacı var. Dediğim gibi bu topraklar, bu ülkenin mayasıdır. Bizi bir araya getiren değerlerin manzumesidir bu topraklar.
“BİRAZ GEÇ KALDIK. AMA GEÇ KALDIK DİYE DE YILMAYACAĞIZ. AZİMLE EKSİĞİMİZİ KAPATMAYA ÇALIŞACAĞIZ.”
Tabi bugün özelde gastronomi festivali için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Kastamonu küçücük bir yer. Nasıl bu kadar iddialı olabilir? Evet, iddialıyız. Çünkü biz eski bir sancak beyliğiyiz. Dolayısıyla hemen hemen her boyun Kastamonu’da temsili var. Köy isimlerine bakarsanız bunu görürsünüz. Onun için diyorum ki Kastamonu Türkiye’nin aynı zamanda bir manzumesidir. Her şeyi burada bulabilirsiniz. Her gelen kendi kültürü ile birlikte geldiği için ilçeler arasında bile çok ciddi yemek farklılıkları var. Dolayısıyla bizim bu kadar çok yemek çeşidimizin olmasının bir sebebi de budur. Biz bu konuda biraz geç kaldık. Ama geç kaldık diye de yılmayacağız. Azimle eksiğimizi kapatmaya çalışacağız. Bu konuda bize ne düşerse biz her daim varız ve var olacağız. Ne gerekiyorsa onu yapacağız. Her türlü desteği vermekten, her türlü taşın altına elimizi sokmaktan da çekinmeyeceğiz. Bunu yapacağız. Çünkü Kastamonu’yu sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da tanıtmamız lazım. Çünkü bu topraklar öyle topraklar ki yarım saat ötede kayak yaptığınız, 45 dakika ötede denize girdiğiniz, dünyadaki sayılı kanyonlara sahip ve bunun çok daha ötesinde eski bir sancak beyliği olmasından mütevellit çok ciddi konaklara sahip bir şehir. Bu toprakların o kadar çok değeri var ki bizim turizmden başka çıkış yolumuz yok. Şimdi her gittiğimiz yerde mutlaka soruyoruz. Neresi görülür? Ne yenir? Bu olmazsa olmazımız. Çünkü günde üç öğün yemek yiyeceğiz. Dolayısıyla bizim lezzetlerimizi tanıtma gibi bir sıkıntımız vardı. Geç kalmış bir festivalin bugün başlangıcını yapıyoruz. Ama bundan sonrasında adımlarımızı çok daha hızlı atacağız. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum. Festivalin hem şehrimize, hem ülkemize güzellikler getirmesini diliyorum.”
Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu konuşmasının ardından ilk olarak eşi İlknur Vidinlioğlu ile birlikte yakılan kazan ateşinde genetiği 10 bin yıldır bozulmamış olan siyez bulgurunu pişirdiler. Daha sonrasında ise Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu ve eşi İlknur Vidinlioğlu kurulan yöresel ürünler stantları ile ilçe belediyelerinin stantlarını da ziyaret ederek vatandaşlarla da sohbet ettiler. Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu ‘KASTROFEST’ için özel hazırlanan pastayı da il protokolü ile birlikte kesti.
Festival kapsamında ünlü yemek uzmanı Sahrap Soysal ve İtalyan Şef Michele Esposito tarafından bir ‘Gastroshow’ da gerçekleştirildi. İtalyan Şef Michele Esposito ülkesinin ünlü lezzeti olan makarnayı özel tarifi ile pişirerek vatandaşların da sorularını yanıtladı. Festivalin açılış programına Belediye Başkan Yardımcılarımız Mehmet Yurt ile Nuray Çolak da katılarak etkinlikleri takip ettiler.
Renkli görüntülere sahne olan ve Kastamonu mutfağını evrensel boyuta taşıyacak olan Kastamonu Gastronomi Festivali 28 Eylül Cumartesi Günü yine birbirinden özel etkinliklerle devam edecek.