haberler

Başkan Vidinlioğlu: “Çevre Bilinci Hayati Önem Taşıyor”

Atık Pil Toplama Kampanyası ödül töreni gerçekleştirildi.

Sıfır Atık projesi kapsamında atık pil toplama kampanyası ödül töreni Kastamonu Belediye Başkanlığı makamında gerçekleştirildi.

Törende okul müdürleri, yönetici ve öğrencilere çeşitli hediyeler Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu tarafından verildi. Törende Başkan Vidinlioğlu’ndan istek ve taleplerde gündeme geldi.

Çevre bilincine sahip olmanın hayati önem taşıdığını ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidilioğlu, konuşmasında şunları söyledi:

EN FAZLA ATIK PİLİ ORHAN ŞAİK GÖKYAY İLKOKULU TOPLADI

Kıymetli idarecilerimiz, değerli öğretmenlerimiz ve çocuklarımız biliyorsunuz bu eğitim öğretim dönemimizde de bir klasiğimiz devam etti. Atık Pil Toplama kampanyamızın ödül töreniyle bir aradayız. 1 Aralık 2022 tarihinde başlayan kampanyamız 30 Nisan 2023’te tamamlandı. Atık Pil Toplama Kampanyamızda 50 ile 249 kilogram arasında atık pil toplayan her okullumuza 50 kilogram atık pil için top seti (1 futbol topu, 1 voleybol topu, 1 basketbol topu), 250 kilogram atık pil toplayan her okulumuza ise 1 adet Spor Seti ile ödüllendirdik.

Kampanyamıza 53 okulumuz katıldı. Kampanyamız doğrultusunda en fazla atık pil toplayan okulumuz 416 kilo 190 gram ile Orhan Şaik Gökyay İlkokulu oldu. Şehit Şerife Bacı Ortaokulu 213.860 kilogram,10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 173 kilogram, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi 95 kilo 760 gram, Candaroğulları İlkokulu 91 kilo 240 gram, İsfendiyarbey İlkokulu 85 kilo 860 gram, Yine Şehit Erkan Kendirci İlkokulu 71 kilo 100 gram, Ali Fuat Darende İlkokulu 65 kilo 860 gram, Cumhuriyet İlkokulu 52 kilo 380 gram ve Şehit Burak Kapucuoğlu İlkokulu 51 kilo ,920 gram atık pil topladı.

KAMPANYA SÜRECİNDE 1,5 TON ATIK PİL TOPLANDI

Atık Pil Toplama Kampanyamız doğrultusunda 1 ton 545 kilogram atık pil toplandı. Şarj edilemeyen, tek kullanımlık ömre sahip piller, radyo, el feneri, oyuncaklar, uzaktan kumandalar da kullanılan, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız pillerdir. Çok kullanımlık, şarj edilebilen grupta bulunan uzun ömürlü piller, Laptop, tablet, telefon, dijital kameralar gibi oldukça geniş kullanım alanına sahip olan, her geçen gün günlük hayatın içerisindeki kullanımları artan pillerdir.

Atık pillerden çinko, mangan, demir, lityum, nikel, kobalt gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün hammadde ihtiyacı geri dönüşüm yoluyla sağlanmaktadır. Hayatımızda birçok kolaylığın oluşmasını sağlayan piller kullanım ömrünün sonlanması sonrası doğaya bırakılması halinde içermiş oldukları ağır metallerin toprağa ve yüzey sularına geçmesine sebep olarak önce çevre kirliliğine ardından dolaylı olarak insan vücuduna geçerek insan sağlığına zarar vermektedir. Atık pil suya atılır ise; bir pil olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600.000 litre suyu kirletebilmekte; toprağa atıldığında ise İçeriğinde bulunan ağır metaller nedeniyle 6 m2 toprak alan kirlenmektedir.

Bu doğrultuda yürütülen kampanyanın ne denli önemli olduğu da anlaşılmaktadır. İlk günden beri söylediğimiz geri dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi gerektiğiydi. Hatta bunu sadece bitkisel yağ ve atık pil doğrultusunda değil keşke evlerde ayrıştırma yapabilsek dedik. Yapılan ayrışma sonucunda evsel atıkların bir kısmı kompost gübre olarak bile kullanılır.

TARIM ALANLARIMIZ TEMİZ SU İLE SULANIYOR

Atıksu Arıtma Tesisi’ni bildiğiniz üzere faaliyete geçirdik. Tarım alanlarımız artık daha temiz su ile sulanıyor. Sağlıklı meyve ve sebzeler üretiliyor. Şehrin en büyük hayallerinden birini gerçeğe dönüştürülmüş olduk. Buradan her gün 8 ton yakıt elde ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izniyle tabi doğal gübre olarak da kullanabiliriz. Orası enerjisini kendisi üretiyor. Türkiye’deki sayılı tesislerden birini şehrimize kazandırdık.

Öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz buradayken isterseniz çocuklarımızın orayı görmesini sağlayabiliriz. Bunda fayda olduğunu düşünüyorum. Tarım havzamızda arazilerimizin temiz su ile sulandığını bilmek önemli. Kastamonu Belediyesi olarak sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşüm çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda 2022 yılı içerisinde geri dönüşüm çalışmalarımız kapsamında,  1811 Ton Kâğıt-Karton, 123 Ton Plastik, 2,3 Ton Metal, 2 Ton Cam Atığı, 15 Ton Bitkisel Atık Yağ, 4 Ton Atık Motor Yağı toplanarak ekonomiye kazandırıldı. Bu toplanan atıklar sayesinde, 30 bin 787 adet ağacın kesilmesi önlenmiş oldu. 320 bin 547 kg sera gazı salınımı azaltıldı. 4 bin 528 m3 atık depolama alanından tasarruf edildi. 7 milyon 425 bin 100,00 Kwh enerji tasarrufu sağlandı.  2005 varil petrol tasarrufu sağlanmış oldu.

GERİ DÖNÜŞÜM NEDEN ÖNEMLİDİR

Pikniğe gittiğimiz de maalesef yerlerde görüyoruz. Su içtiğimiz, meşrubat içtiğimiz bir pet şişenindoğada yok olma süresi  400 yıl, 1 plastik poşetin doğada yok olma süresi  1000 yıl, 1 cam şişenin doğada yok olma süresi 4000 yıl, Metaller 10-100 yıl da yok olmakta. 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir. 1 ton plastik atığın geri dönüşümü ile % 95 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampul 20 saat çalışmaktadır. Alüminyum atıklar geri kazanıldığında % 99 oranında kirletici baca gazı emisyonu azalmaktadır. 1 Litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir.

Atık camlar tekrar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlere dönüşebilmektedir. Daha yaşanabilir bir doğa daha sağlıklı bir ortam için geri dönüşüm kampanyaları çok önemli. Bu konuda emeği geçen tüm idarecilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kampanyaya katkı veren duyarlı çevre bilincine sahip öğrencilerimizi gözlerinden öpüyorum. Biz biraz nesil olarak eski olduğumuz için evde elimizi yıkarken kızım hemen sesleniyor baba musluğu kapat diye.

Tabi önümüzdeki dönemin ana konuları su ve sağlıklı gıda olacak. Suyun ne kadar önemli olduğunu ileride birlikte göreceğiz. Türkiye su zengini bir ülke değil su fakiri de değil. Kaynakları doğru kullanmak ve bilinçli kullanmak gerekiyor. Bugün petrol ne kadar kıymetliyse ileride tüm bunlar su üzerinden olacak. Hem su önemli hem de suyun kirletilmemesi önemli. Bir bütün olarak düşünmeliyiz bu konuyu. Önümüzdeki dönemde kıymetli öğrencilerimizin çevre bilincine çok daha fazla sahip olacaklardır. Herkese teşekkür ediyorum.”

Düzenlenen tören hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.