4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Kutlandı

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü için, Kastamonu Belediyesi Hayvan Barınağında, Kastamonu Doğa Hayvanlarını Koruma Derneği (KASDOHAYKO) Kastamonu Hayvan Koruma Derneği (KİHAYKO) ve Sokaktaki Canlar Derneği ile Kastamonu Belediyesinin organizesinde küresel olarak hayvanların yaşadığı sorunlara karşı farkındalık yaratılması amacıyla ilkokul öğrencilerinin de yer aldığı bir program düzenlendi.

Programa Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Başkan Yardımcısı Necdet Karahasan, Veteriner İşleri Müdürü Kenan Gücükbergen, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Müdürlüğü Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro ekipleri, Belediye Başkanlığı idarecileri ve ilkokul öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Programın açılış konuşmasında KASDOHAYKOD Basın Sözcüsü Sevgi Kutucu katılımcılara, zor durumda kalmış hayvanların korunması gerektiğini, onların bakımına yardımcı olunmasını, bakımını üstlendiğimiz hayvanların yiyecek ve içeceklerin düzenli verilmesini, aşılarını zamanında yaptırılması gerektiğini, kuşların, karıncaların yuvalarının bozulmamasını,  hayvanları korkutmamız gerektiğini,  şakayla bile olsa eziyet edilmemesini, yiyecek artıklarımızı çöplüğe atacağımıza yakınımızda bulunan hayvan besleyicilerine yada birilerinin görebileceği uygun bir yere bırakılması gerektiğini, dışarıda sokakta yardıma ihtiyacı olan herhangi bir hayvana yardımcı olup onu en yakın veteriner kliniğine götürülmesi gerektiğini ve hayvanlara eziyet edilmesi insanlıkla bağdaştırılamaz bir olay olduğunu vurgulayarak, yasalara göre suç olduğunun bilinmesini ve bu suçu işleyenleri uyararak gerekli yerlere şikayet edilmesini istedi.

Sokak hayvanları dilinden hayat adlı ben bir sokak kedisiyim şiirini Faruk Aynacı ve arkasından ‘Ben bir sokak köpeğiyim’ adlı metin okundu.

“BİR GÜN DEĞİL, HER GÜN HAYVAN KORUMA GÜNÜDÜR”

Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, “Göreve geldiğimiz günden itibaren değer verdiğimiz ve üzerine düştüğümüz yerlerden bir tanesinin Hayvan Barınağı’ydı. Burada daha yapacak çok işlerimiz var. Hayvanlarımızın daha rahat, daha güzel ortamlarda yaşaması anlamında önümüzde ki sene yan tarafta bulunan araziye yeni modern tesis yapmaya çalışacağız. Burada şuan 400 civarı hayvanımız var. Burada bu hayvanlarımıza ilgi gösteren, bakımını yapan mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yine derneklerimiz canla başla onlarda dışardaki hayvanlara ellerinden gelen her türlü yardımı ve gerekli desteği yapıyorlar. Hayvanlarımızı mutlak suretle barınması, beslenmesi noktasında üzerimize düşen görevi en fazlasıyla yapmaya çalışıyor ve yapmaya devam edeceğiz. Sevgili öğrenciler, sizlerde buradan okulunuza döndüğünüz zaman, burada yaşadığınız ve gördüklerini arkadaşlarınıza, sonrada ailenize anlatınız. Hayvan sevgisinin ne olduğunu arkadaşlarınızla paylaşın. Sizlerde evinizde ki ve dışarıda hayvanlara bakımda ve yardımda bulunun, onların yemek ve su ihtiyaçlarını karşılayın. Bugün değil yılın 365 günü hayvanları koruma günü olsun” diyerek sözlerine son verdi.

HİÇ BİR DÖNEM BU KADAR HAYVANLARIMIZ KORUNMADI

Günün anlam ve önemine binaen, Sokaktaki Canlar İçin Elele Derneği Başkanı Özden Neval Türkmen ve Kastamonu Doğa Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Can Kuşoğlu yaptığı açıklamada, “Belediye Başkanlığı olarak sizler bizlere birim birim bazı sözler verdiniz. Dedik ki, ‘hayvanların nitelikli yaşamaları, hayatlarını sürdürmelerini ve devam ettirmelerini diliyoruz’ dedik ve sizde bu konuda söz verdiniz. Candan ve yürekten söylüyorum ki, hiçbir dönemde bugün ki kadar hayvanlarımızın yemesinin içmesin, rahatının, huzurunun ve refahının bu kadar iyi olduğu bir dönem görmedim. Bütün Belediye Başkanlığı kadrosuna ve başta Veteriner İşleri Müdürü Kenan Gücükbergen’e ve ekibine çok teşekkür ederek minnet duyduğumuzu iletiyoruz. Bizler ter döküyor koşturuyoruz sokaklarda. Bizler hayvanlar için acılar çekiyoruz ama onlar sevinince biz daha seviyoruz. Şimdi artık yatağımızda rahat uyuyoruz çünkü Kastamonu Belediyesi hayvanlarımıza oldukça iyi bakıyor. Eskisi gibi dağlara taşlara bırakılıp yok etmiyorlar” dedi.