49. Şehit ve Devlet Büyükleri Emanetleri Sergisi Açıldı

Belediye Başkanımız Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu: “BİZİM ANA ADIMIZ VATANDIR, BABA ADIMIZ DA DEVLETTİR”

Ülke genelinde her şehirde tertip edilen ve bu kapsamda 49’uncusunu ilimizde düzenlediğimiz ‘Şehit ve Devlet Büyükleri Emanetleri Sergisi’nin açılışı Belediye Başkanımız Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi.

Belediyemiz ana hizmet binası giriş katında gerçekleştirilen programa Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu’nun yanı sıra Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Yardımcılarımız Nuray Çolak, İsmail Hakkı Özcebeci, şehit aileleri, belediye birim amirlerimiz, sivil toplum kuruluşlarının idareci ve temsilcileri, kurumların müdür ve temsilcileri ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

Belediye Başkanımız Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu serginin açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları ifade etti: “Böyle bir sergiye vesile olmaktan dolayı çok mutluyum. Aynı zaman da çok da doluyum. Böyle anlamlı bir günde kelimeler de boğazıma diziliyor. Suriye’ye harekâtın hemen akabinde böyle bir serginin açılması bir yandan mutluluk bir yandan hüzün kaynağı oldu. Bir taraftan gelen şehit haberlerimiz var. Bir taraftan da tüm Dünya’ya Türk’ün önünde durulamayacağının gösterilmesi var. Bu açıdan bugünü de ayrıca anlamlı buluyorum. Bizim ana adımız vatandır, baba adımız da devlettir. Dünya’nın en eski düzenli ordusuna sahibiz. Üç beş tane çapulcuya da biz ne memleketi bırakırız ne de üç beş tane çapulcunun bizi dizayn etmesine müsaade veririz. Dedim ya, Mete Han’dan beri düzenli ordunun sahibiyiz.

Benim ilk okuduğum romanlardan bir tanesi Atsız Ata’nın Bozkurtları idi. ‘Elini çöz’ diye emir verdiğinde, ipi bırakıp altındakilerle beraber uçmağa varanların Cemile Türk Milleti denir bize. ‘Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatlarıyız. Bu işin sonunda şehadet var dediğinde, ‘Komutanım hakkım helal olsun, sen de hakkını helal et’ diyen Ömer Halisdemir’in mensubu olduğu milletin mensuplarıyız. Onun için kelimeler boğazımda düğümleniyor. Ama şunun bilinmesini isterim ki biz dünya durdukça var olacağız. Yeter ki üç beş tane oyun kurucunun oyunlarına gelmeyelim.

“BİZİ BİR ARAYA GETİREN ORTAK PAYDALAR ÜZERİNDEN HAREKET EDERSEK BİZ ÇOK DAHA KAVİ, ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLURUZ”

Herkesin kökeni olabilir fakat Cemile Mecmuasına Türk Milleti denir. Türk Milleti’nin Anadolu’ya gelmesi çok eski. Hatta Malazgirt’ten de eski. Önce Alperen Gaziler gelirler. Arkasından ordu gelir. 1071 ordunun geldiği tarihtir. Ondan çok öncesinde Anadolu’da Kayseri’de medreseler var. Aynı şekilde yine tarımla hayvancılıkla uğraşan Alperen Gaziler var.
Ben bundan yıllar önce 1993’te Kazakistan’a gitmiştim ve çok da merak ediyordum. Koskoca Sovyetler Birliği’nde bu kadar etnisite bir arada oluyor da bunlar nasıl isyan etmiyorlar diye. Orada şunu gördüm. Kazakistan çok kozmopolit bir yer. Nüfusun yüzde 40’ında Kazaklar var. Yüzde 40’ında Ruslar var. Geri kalan yüzde 20’de ne ararsanız var. Almatı’da, başkentinde, gördüğüm şey şu oldu: 3 bin 5 bin kişilik gruplara birer kimlik vermişler. Bu kimlikler neticesinde bir süre sonra o kimlikler gerçekten onlar için birer kimlik olmuş. Hiç kimse kimseyle bir araya gelmiyor. Beni akil adamlar için çağırdıklarında heyet başkanına bunu dile getirmiştim. Demiştim ki; ‘Biz birlikte Türk Milleti’yiz’. Bu etnisite üzerinden yürüsek bu işin sonu kötü. Herkes kimliği üzerinden bir şeyler yapmaya kalkarsa bu işin altından kalkamayız. Darmaduman oluruz. Bizi bir araya getiren ortak paydalar üzerinden hareket edersek biz çok daha kavi, çok daha güçlü oluruz. Allah’a çok şükür bugün o günlere doğru yol aldığımız gündür. Cenab-ı Allah ordumuzu muzaffer eylesin. Birliğimizi ve beraberliğimizi daim eylesin. Hepimize güç kuvvet versin. Sergimiz de hayırlara vesile olsun.”

Konuşmaların ardından Şehit Uzman Çavuş Sadık Aparangil’in babası Recep Aparangil, Şehit Polis Özel Harekât Memuru Murat Yatarkalkmaz’ın babası Hamza Yatarkalkmaz ve Şehit ve Devlet Büyükleri Emanetleri Sergi Sorumlusu Menderes Kılıçarslan’a plaketleri Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu ve Belediye Başkanımız Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu tarafından takdim edildi.

Plaket takdiminin ardından protokol üyeleri ve şehit aileleri tarafından sergi açılışı gerçekleştirildi ve Şehit ve Devlet Büyükleri Emanetleri Sergisi gezildi. Şehit ve Devlet Büyükleri Emanetleri Sergisi 18 Ekim Cuma Günü’ne kadar ziyaretçilere açık olacak.