Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu: “Ahilik, Ticaretin Ötesinde Bir Felsefedir”

Belediye Başkanımız Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu Ahilik Haftası kutlamaları programı kapsamında gerçekleştirilen törene katıldı.

Şehrimizin sembol mekanlarından bir tanesi olan tarihi Nasrullah Meydanı’nda gerçekleştirilen Ahilik Haftası kutlamalarında konuşan Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu şunları ifade etti: “Kardeş anlamındaki ‘ahi’ kelimesinden gelen ahilik kavramı, toplumumuzda sadece esnaf birliğini sağlamamış, toplumda yaşayan herkesi birbiriyle kaynaştıran, dayanışma sağlayan bir olgu olmuştur. Ahilik ticaretin ötesinde, yüksek bir ahlakın öğretildiği yaşam tarzı, bir felsefedir. Anadolu coğrafyasında kardeşçe yaşamanın temel öğelerinden biri olan ahilik, Kastamonu için de çok derin anlamlar taşımaktadır. Yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bu örgütlenme şekli, toplumsal kimliğimiz açısından çok özel bir kültürdür.

“BELEDİYE OLARAK HER ZAMAN ESNAFIMIZA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Alın terinin kıymetini öğütleyen Ahi Evran-ı Veli, esnaf ve sanatkarlarımızın kılavuzu oldu, bizlere güzel ahlakı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatıyla yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi aşıladı. Malının çokluğuyla değil, kazancının bereketiyle övünen insanların oluşturduğu Ahilik, varlığını sürdürmesi gereken çok önemli bir gelenektir. Bunun için de esnafımıza çok büyük görevler düşmektedir. Esnafımıza düşen bu görevlerde bizler de Belediye olarak her zaman esnafımıza destek olmaya devam edeceğiz. Şehrimizin, toplumumuzun nabzını en iyi tutanlar esnaflarımızdır. O sebeple toplumdaki birliğimizi de kardeşliğimizi de inşa etmede en önemli nokta esnaflarımızdır. Ahilik kavramının günümüzde yaşatılmasının hem ekonomik gelişmemiz açısından, hem de demokrasimizin yerleşmesi ve sosyal barışın yaygınlaşması açısından çok önemlidir. Bu anlamlı haftada Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet yâd ediyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum.”

Mehteran gösterisi, halk oyunları ekibi gösterisi ve ahilik kültürü temalı tiyatral sunumun da gerçekleştirildiği programda Belediye Başkanımız Galip Vidinlioğlu tarafından meslekte 50. yılını dolduran esnaflara da plaketleri takdim edildi. Program sonunda ise katılımcılara ‘Ahilik Pilavı’ ikram edildi.