Dünya Kentleriyle Yarışacak Bir Kastamonu

Tarihi Kentler Birliği’nden üçüncü ödülünü alan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, ulaşmak istediği noktayı açıkladı.

Antalya Expo Center’da önceki gün kapılarını açan 26’ncı Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, Yapı Yenileme ve Restorasyon Fuarı (YAPEX)’nda dün Tarihi Kentler Birliği Kültür Mirası Koruma Projesi ve Uygulamalarını Özendirme yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Bu kapsamda YAPEX’te ‘Kültür Öncelikli Yönetim’ temasıyla başlayan fuara katılan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Tarihi Kentler Birliği’nden üçüncü ödülünü aldı. Kastamonu’nun tarihinin ilin en büyük değerlerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Babaş, “Göreve geldiğimiz gün itibariyle hep büyük hayallerimiz oldu. Bu hayalleri projelendirerek uygulamaya koyulduk. Neticede şimdi geldiğimiz nokta başladığımız günden bir hayli iyi ancak biz bunu yeterli göremeyiz. Tarihi Kastamonu’yu tam anlamıyla gün yüzüne çıkartacağız. Hedefim tarihi ve kültürüyle Dünya Kentleriyle yarışacak bir Kastamonu” diye konuştu.

İlimizde yıkılmaya yüz tutmuş, unutulmuş tarihi konakları, griye boyanmış tarihi meydan ve caddeleri gün yüzüne çıkartmak adına ‘Tarihi Seferberlik’ başlatan Başkan Babaş, bu alanda dört yılda yaptığı birbirinden önemli yatırımlar ile şehrin ihtişamını ortaya çıkartıyor.

Bu süre içerisinde tarihi ve kültürel mirasi gün yüzüne çıkartmak adına yaklaşık 50 Milyon TL’lik bir yatırıma imza atan Başkan Babaş, dün 26’ncı YAPEX Fuarı kapsamında gerçekleştirilen ödül töreninde Şeyhoğlu, Atabey, Çatlakoğlu, Keskinler Konaklarının ve Aşir Efendi Hanı’nın Restorasyon projeleriyle kazandığı Süreklilik ödülünü aldı.

Törenin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Çalışmalarımızın takdir edilmesi bizlerin şevkini arttırdığı gibi doğru yolda olduğumuzu da gösteriyor. Her alanda Kastamonu ismini zirveye yazdırmak istiyoruz. Tarihi ve kültürel mirasımız ilimizin geleceği. Bu yöndeki hedefimiz Dünya Kültür Miras Listesi’nde Kastamonumuzun isminin yer almasıdır. Biz bu alanda lig atlayacağız ve şehrimizi Dünya Kentleriyle yarışır bir duruma taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Üç yılda ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği tarafından üçüncü ödülün verilmesiyle ilgilide konuşan Başkan Babaş şunları söyledi:

“Turizm Bakanlığımız, ÇEKÜL Vakfımız ve Tarihi Kentler Birliğimiz Kastamonu’yu daha yakından takip ediyor. Şehrimizin kültürel alandaki zenginliği bir hayli fazla ki 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını elde ettik. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen hocamız Kastamonu’yu daha da yakından takip ettiğini bizlere her fırsatta iletiyor. Kendisinin projelerimize olan ilgisi bizleri mutlu ediyor.

Tarihi ve kültürel anlamda hazırladığımız tüm projeler Ankara 1 Nolu Koruma Kurulu tarafından onaylanıyor. Maalesef geçmişte tarihi ve kültürel değerlerimizi iyi koruyamamış ve bunları yeteri kadar ayakta tutamamışız. Biz bugün tarihi konaklarımızı, çarşılarımızı, meydanlarımızı ve mahallelerimizi ayağa kaldırmakla kalmıyor onlara birer fonksiyon yüklüyoruz. Bu yol çok uzun ve zorlu olsa da inanç ve azimle hayallerimize ve hedeflerimize kavuşacağız.

Bizim kurtuluşumuz Tarihi ve Kültürel dokuyu korumakta. Bu projeler çok önemli. Mevcut yapılarımızı çok iyi koruyup kollamalıyız. Ben tarihi ve kültürel projelerimizi en başından bu tarafa vizyon proje olarak görüyorum. Bu doğrultuda ekiplerimiz mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyor. Kimse kimseye bu ödülleri durduk yere vermiyor.

Şimdi bu çalışmaları desteklemek adına bizlerin bir diğer değeri ve kültürü olan yöresel ürünlerimizin üretimine başlıyoruz. Mikro Kredi ile Kadın Girişimcilerimizin sayısını arttırmak ve Kadın Kooperatifimiz ile bunları pazarlamak istiyoruz. Ev hanımlarını Kadın Girişimci yaparak üretime dahil edeceğiz. Hem ekonomiye, hem üretime hem de yöresel ürünlerimize sahip çıkacağız. Bu çalışmalar birbirini tamamlayan bir zincir olarak bizleri zirveye taşıyacaktır. Keza yöresel mutfağımızın zenginliğinin ortaya konulacağı Gastronomi Han projesi de bu zincirin bir halkası…

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiği gün itibariyle yurt içi ve yurt dışında ilimizin değerlerinin tanıtımı adına önemli adımlar atıldığı düşüncesindeyim. Eskiye nazaran tanıtımda da bir ivme yakaladık. Önümüzdeki süreçte bunu daha ileriye taşımak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Birlik ve beraberlik içerisinde çıktığımız yolda hedeflerimize en kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum”

YAPEX Fuarında, 62 belediyeden 123 proje ve uygulamanın katıldığı yarışmada 5 farklı kategoride dereceye giren belediyelere ödüllerini aldı. 14 Kasım’da kapılarını açan fuar yarın sona erecek.